Как работят електрическите плазмени запалки с волтова дъга на ток

За разлика от старите запалки новите плазмени запалки на ток не разчитат на газ или бензин, за да създадат пламък. Вместо това използват мистериозния четвърти вид материя – плазма. Използването на плазмени запалки вместо традиционните бутанови запалки е най-зеленият и екологичен начин да получите мигновена искра.

Запалките на ток с волтова дъга ще ви предпазят от натрупване на купища пластмаса за еднократна употреба или ще трябва да си купвате газ и бензин във флакони, за да можете да ги презареждате.

Изхвърлете запалките за свещи, които са за еднократна употреба, защото повечето модели дори не мога да се зареждат.

С течение на времето, когато газът от бутана в тези видове запалки се изчерпва, те стават все по-малко ефективни, докато в крайна сметка няма да могат да запалят. И когато ги изхвърлите, те вероятно ще се окажат на сметище без да се рециклират.

Добре, че има решение на този проблем: плазмената запалка с волтова дъга, която работи на ток. Не само ще правите едно малко добро дело за Земята, но и ще се чувствате като джедай, когато я покажете на приятелите си.

Електрическа плазмена запалка на ток за подарък пури лула електронна волтова дъга 6

Произход на плазмените запалките с волтова дъга

Плазмените запалки не са съвсем нови. За пръв път се появават в проек за Kickstarter през 2015 г., но в момента не са толкова разпространени. Тази първа плазмена запалка е наречена Illume Arc Lighter. Тя е създадена като електронна запалка за свещи, която прилича на писалка и не произвежда пламък.

Името му се отнася до високоинтензивната електрическа дъга, създадена на върха на запалката благодарение на силата на плазмата. И идеята наистина се отплаща като са  обещани 198 355 долара за финансиране на проекта.

По-късно компанията отваря собствен магазин като добавя нова джобна запалка, а различни конкурентни фирми сега правят и продават подобни продукти онлайн.

Тези плазмени запалки предизвикват нулево овъгляване и могат да запалят нещата от почти всяка посока, дори вертикално и трябва само да ги зареждате.

Електрическа плазмена запалка на ток за подарък пури лула електронна волтова дъга 5

Но как всъщност работят плазмените запалки на ток?

Имаме четири основни типа материя: течности, твърди частици, газове и плазма. Тя е онова любопитно, трудно обяснимо вещество, за което вашите учители по физика са ви казали, че съставлява повечето планети. И те са прави, въпреки че плазмата е най-слабо разбраното състояние на материята.

Странно, но е най-разпространеният вид материя във видимата вселена. Според ITER (международен мегапроект за ядрен синтез и инженеринг базиран във Франция), 99.99% от цялата материя във видимата вселена, включително звезди и междугалактичeска материя, е в състояние на плазма.

В течности, газове и твърди тела, ядрата на атомите и електроните са тясно свързани, но в плазмата електроните се отделят от атомите си при различни температурни условия. Тази дисоциация създава йонизиран газ със свойства, далеч различни от тези на типичната ви средна газообразна материя.

През миналия век цяла област е посветена на изучаването на странната материя: физиката на плазмата.

Докато учените се опитаха да пресъздадат физическите реакции, които се провеждат на слънцето и звездите в опит да улавят всяка получена енергия, те откриха две наистина спретнати свойства на плазмата: нейната звездна електрическа проводимост и чувствителност към магнитните полета.

За разлика от газовете, според ITER плазмата е страхотен електрически проводник, който може да бъде оформен от магнитни полета.

Електрическа плазмена запалка на ток за подарък пури лула електронна волтова дъга 4

Според американските производители на запалки в плазмените запалки преминава електрически ток с високо напрежение, за да създаде дъгата от силно заредена плазма.

Плазмата създава топлина, която от своя страна запалва въпросния предмет от фитил, към цигара, до лист хартия. „Плазмените запалки работят на същият принцип като светкавицата“, пише компанията в публикация в блога.

„СВЕТКАВИЦАТА ВЪЗНИКВА KATO НАТРУПВАНЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ЗАРЯД В ОБЛАЦИТЕ И КОГАТО ДОСТИГНЕ ДО ТОЧКАТА, ТОЗИ ЗАРЯД ЗАПОЧВА ДА СЕ ДВИЖИ ПРЕЗ ВЪЗДУХА, А ЗАРЕДЕНИТЕ ЧАСТИЦИ ДА СКАЧАТ МЕЖДУ ОБЛАЦИТЕ ИЛИ НАДОЛУ КЪМ ЗЕМЯТА. ПОЛУЧАВА СЕ ОГРОМНА ДЪГА ОТ ПЛАЗМА, СВЕТЛИНА, ТОПЛИНА И ЗВУК.“

Извод за плазмените запалки с волтова дъга

Ако искате да закупите някоя от тези запалки, подобни на светлинни саби, те са в същия общ ценови диапазон като Zippo, в зависимост от това, което търсите, но често могат да бъдат по-евтини. И тъй като те са презареждащи се с акумулаторна батерия, няма повече да губите пари, за да ги зареждате.

В момента има ужасно голям избор от различни модели плазмени запалки. Освен ветроустойчиви и противовятърни могат да са и водоустойчиви. Други модели имат дисплей, където можете да видите капацитета на батерията или под формата на популярните запалки зипо.

Плазмените заплаки се произвеждат за всеки тип и нужда от: луксозни за подарък, до компактни и водойстойчиви за туризъм. Могат да се използват за запалване на лула, цигари, пурети, пури, свещи, барбекю, въглени за камина или наргиле.

Електрическа плазмена запалка на ток за подарък пури лула електронна волтова дъга 3

Можете да намерите различни модели запалки в нашия физически и оналайн магазин – https://bestsellbg.com/products/elektronni-plazmeni-zapalki-na-tok-s-voltova-daga-vetroustoichivi-i-zarejdane-na-usb-tip-tesla/elektricheska-zapalki-na-tok-s-voltova-daga/results,1-100.html?filter_product=

Можете да разгледате и други наши статии – Блог

Вашият коментар