Видове батерии за ръчни часовници

В днешно време хората започнаха все по-често да си купуват часовникарски инструменти и лупи, за да сменят сами батерията на часовника си. В тази статия ще опишем основните и най-важни неща при смяна на батерията за ръчен часовник.

Еднакви ли са всички батерии за часовник?

Батериите за часовници, наричани още часовникови батерии тип копче, са един от най-важните елементи на ръчните часовници, които използват кварцово движение. Те са основният източник за захранване, което позволява на тези класически движения да отчитат точно времето. По-голямата част от хората често се чудят за размера на батерията им, така че в тази статия ще разгледаме основните характеристики, параметри, видове и модели на батерии за часовник.

Различните модели ръчни часовници имат различни размери на батерията. Предлагат се в цилиндрична форма с диаметър от 5 до 25 мм и височина между 1 и 6 мм. Различният химически състав на батерии за ръчни часовници може да бъде алкален, сребърен оксид, цинково-въздушен или с живачен оксид.

Международният стандарт IEC 60086-3 е разработил кодове за отделните батерии, които определят техния химически състав, форма и размер. Тези кодове са комбинация от букви и цифри. Правилното разбиране на тези надписи е основното значение за правилната смяна на батерията.

Видове батерии за часовник

Повечето часовници използват ли една и съща батерия?

Всеки модел часовник има определен размер и тип батерия и не можете да го замените с друг. Голяма част от най-големите производители на часовникови батери – Duracell, Varta, Renata, Energizer, Sony и Maxell използват своя номерация, което затруднява намирането на вашата батерия. В интернет има множество диаграми за преобразуване и показване на аналогичен номер на вашата батерия. Те ще ви помогнат да намерите алтернативен вариант и за ваше удобство сме посочили на следващата снимка такъв списък.

Таблица за аналози за всички видове батерии за ръчни часовници

Една от основните разлики между батериите за часовници е техният химически състав. Най-често използваните батерии са алкални, от сребърен оксид, цинково-въздушни и от живачен оксид. Нека разгледаме техните индивидуални спецификации:

Алкална

Алкалните батерии имат напрежение 1.5V.
Наблюденията показват, че напрежението им спада през периода на използване.
Капацитетът им варира от 15 до 17 mAh.

Сребърен оксид

Сребърно-оксидните, наричани още сребърни батерии за часовник, имат напрежение 1.55V.
Те имат постоянно напрежение.
Капацитетът им варира от 25mAh до 27mAh.

Цинково-въздушни

Напрежението на батериите варира от 1.4V до 1.45V.
Те имат ниско напрежение и по-висок капацитет в сравнение с другите батерии. В резултат на това те рядко се използват в ръчни часовници и най-вече в слухови апарати.

Живачен оксид

Живачно-оксидните батерии имат напрежение 1.35V.
Тези батерии имат най-ниското напрежение сред своите колеги. Освен това те вече не се използват поради опасността за околната среда, наложена от тяхното съдържание на живак.

Как да разбера от каква батерия има нужда часовникът ми?

За да разберете каква батерия да купите за вашия часовник, ще трябва да намерите неговия буквено-цифров код. Понякога производителите го криптират на гърба на часовника. Можете също да го намерите в ръководството на вашия часовник. В други случаи ще трябва да отворите задната му страна и да прочетете кода на батерията.

Има различни стандарти, които разработват буквено-цифровия код, който е изписан на батериите. Най-известните сред тях са Международната електротехническа комисия (IEC) и Американският национален институт по стандартизация (ANSI)

Сега, нека да разгледаме как можем да разберем химията, формата, диаметъра и височината на часовниковите батерии чрез нейния буквено-цифров код.

Първата азбука показва химическия състав на батерията. S означава сребърен оксид, L означава алкален, C означава литий, AG може да бъде сребърен оксид или алкален.
Втората азбука показва формата на батерията. R означава кръгъл, F означава плосък и S означава квадрат.
Първото число е диаметърът на батерията в мм.
Второто число е височината на батерията в мм.
Ако има W в кода, това означава, че батерията е съвместима с международните стандарти IEC 60086-3.

Сребърна батерия за часовник

Понякога самите производители слагат инициалите си върху батериите си. Например Duracell изписват батериите си D377 или Varta V364.

Колко често трябва да сменям батерията на часовника си?

Смяната на батерията зависи от възрастта и качеството на часовника. Експертите по часовници предлагат, ако имате нов часовник с оригиналната батерия на производителя, да я смените след три години. Ако часовникът ви има сменена батерия, тогава я сменяйте всяка година за превъзходна производителност.

Колко дълго трябва да издържи батерията на часовника?

Възрастта на батерията зависи от качеството на часовника, неговите функции и честотата на използване на функциите. Батерията на нов часовник издържа 4 години, докато замененият трае между 1 и 2 години. Експертите предполагат, че трябва да сменяте подменена батерия всяка година, за да избегнете изтичане.

Както споменахме по-рано, изтощаването на батерията зависи от функцията на часовника. Ако имате обикновен кварцов часовник само с типичните функции за дата и час, тогава батерията ви ще издържи по-дълго. Ако обаче имате по-усъвършенстван часовник с хронографи и други подобни високотехнологични функции, тогава батерията ще се изтощи с по-бърза скорост. Понякога тези усъвършенствани часовници имат две батерии, за да изпълнят изискването за захранване на различните им функции.

Полезни връзки

Физически и онлайн магазин за алкални и сребърни батерии в София – кликнете тук

На този линк можете да намерите часовникарски инструменти, преси за затваряне на капаци, инструмент за отваряне на капаците, за скъсяване на верижки, смяна на шатенти, пинсети, отвертки, пробуване на дупки за кожени каишки и други – кликнете тук

На този линк можете да намерите часовникарски лупи за глава с лед осветление, настолни, ръчни, лупи за око и други – кликнете тук

Тук можете да разгледате другите ни статии – Блог

Вашият коментар