История и еволюция на фенерите

Много компании са намерили начини да подобрят оригиналния дизайн и надеждността на фенера. Можете да ги намерите във всички различни форми и размери, от малки ключодържатели, приложения за фенерчета на мобилни телефони, фенери с електрошок, къмпинг фенери до акумулаторни фенри за лов, риболов, туризъм, велосипед или с магнити и куки за закачане използвани от автомонтьорите. Има дори подводни фенери! Днес природата може да бъде спокойна, знаейки че фенерите стават все по-ефективни и причиняват по-малко отпадъци.

Какво доведе до изобретяването на фенерчето? Нека разгледаме и научим повече за историята на фенерите.

Преди около 600 000 години

Едно от първите и най-важни неща е откритието на огъня. Това е помогнало на нашите предци да оцелеят чрез осигуряване на топлина, готвене на храна и отблъскване на хищници. Много историци вярват, че огънят също е помогнал за промяната на нашите социални норми като е насърчил човешките предци да се събират заедно.

Откриване на огъня
Откриване на огъня

600 г. пр.н.е

Древните гърци открили статичното електричество чрез триене на козина върху кехлибар. Двата материала заедно образуват привличане, което доведе до освобождаване на статична енергия. Това доведе до откриването на електричеството като природен ресурс.

Статичното електричество
Статичното електричество

250 г. пр.н.е

Археолозите са открили и глинени съдове, пълни с оцет и мед отвътре. Те смятат, че това може да са били древни батерии за производство на светлина, които били използвани от римляните и персите.

Древни батерии от оцет и мед
Древни батерии от оцет и мед

През 1800 година

Алесандро Волта създаде първата съвременна батерия. Наричаше се волтова купчина и беше съставен от цинк, мед и оцет. Това беше първата батерия, която създаде постоянен поток от електричество и позволи на учените да я използват в контролирана среда.

Алесандро Волта създаде първата съвременна батерия
Алесандро Волта създаде първата съвременна батерия

През 1802 година

Хъмфри Дейви изобретил първата електрическа светлина. Неговото изобретение се нарича електрическа дъгова лампа и въпреки че произвежда светлина, тя е твърде ярка и не издържа дълго. Работеше чрез свързване на кабели към неговата батерия и парче въглерод.

Хъмфри Дейви изобретил първата електрическа светлина
Хъмфри Дейви изобретил първата електрическа светлина

Средата и края на 1800 година

Изобретена е първата електрическа крушка. Дейви често се смята от историците за първия изобретил електрическата крушка, но тя не беше практична, защото изгаря твърде бързо. През 1879 г. Томас Едисън изобретява първата електрическа крушка, която гори непрекъснато в продължение на 13 часа.

Първата електрическа крушка
Първата електрическа крушка

През 1888 година

Човек на име Конрад Хюбърт основава American Electrical Novelty and Manufacturing Company. Тази компания произвеждаше и продаваше захранвани с батерии артикули като светещи игли за вратовръзки и шалове. Хюбърт в крайна сметка промени името на своята компания на Eveready®.

Светещи игли за вратовръзки и шалове
Светещи игли за вратовръзки и шалове

Между 1897 и 1902 година

Дейвид Мизел изобретява първото фенерче и го патентова. Хюбърт купува патента и е произведен първият фенер Eveready®. Това доведе до първата търговска марка Eveready®, която се появи на капачките на фенерчетата.

Едни от първите фенери
Едни от първите фенери

През 1926 година

Eveready® представи първото фенерче на компанията, което даде на клиентите гъвкавостта да закачат своите фенерчета, където пожелаят. Компанията взе стандартно фенерче и добави пръстен към края на дръжката, което направи фенерите по-достъпни при спешни случаи.

Първите фенерчета с кука за закачане
Първите фенерчета с кука за закачане

През 1935 година

Уилям Х. Байлър изобретил ув светлина. Черната светлина или ултравиолетовите лъчи са невидими за човешкото око и изискват флуоресцентни цветни предмети, за да излъчват ярка светлина, която можем да видим. Използването на фенери с ув светлина помогна за откриването на скрити доказателства на местопрестъпленията и подпомогна защитата срещу кражба.

Фенер с ув светлина
Фенер с ув светлина

През 196 година

Бяха представени термопластични формовани фенери. Това позволи на Energizer® да разработи светлини в нови форми и размери, правейки фенерчетата по-евтини, по-леки и по-ефективни.

Термопластични фенери
Термопластични фенери

През 1966 година

Energizer® представи първия водоустойчив фенер. Това направи живота на хората по-безопасен при извънредни ситуации, включващи вода като гръмотевични бури, наводнения или урагани.

Водоустойчив фенер
Водоустойчив фенер

Краят на 1970-те – началото на 1980-те

Първият акумуаторен фенер беше въведено за спешния персонал. Наличието на фенерче, което се презарежда беше революционно и даде възможност на полицаи и пожарникари да помагат на цивилни, без да се страхуват, че фенерчето им ще изгасне.

Първият акумуаторен фенер
Първият акумуаторен фенер

В края на 90-те години

Светодиодите или диодите излъчващи светлина направиха своя дебют. LED светлините излъчват по-силна светлина и издържат по-дълго. Тези светлини са много ефективни в сравнение с крушките с нажежаема жичка и в крайна сметка станаха стандарт в много устройства.

LED и обикновенна крушка
LED и обикновенна крушка

Това беше вид изобретение, което промени света и начина по който хората гледаха на възможностите в света.

– Робърт Фрейдел, съавтор на Edison’s Electric Light

Откриването на огъня и ролята му в развитието на човечеството

Въпреки че фенерите продължават да стават все по-технологични, всичко започна с откриването на огъня и необходимостта да имаме светлина с нас по всяко време. Ученето на нашите предци как да контролират огъня предизвика еволюцията на нашия вид, защото ни направи по-социални, подобри защитата ни и увеличи технологичните процеси. В крайна сметка това доведе до откриването на други природни ресурси като електричество или използване на природен газ, вода или слънце като допълнителни източници на енергия.

Историците, антрополозите и археолозите не могат да се споразумеят кога точно огънят е открит в историята. Годините варират от преди едва 200 000 години до преди милиони години. Едно нещо, което обаче е съгласно, е, че без способността да контролираме огъня вероятно нямаше да сме тук днес. Огънят отвори много врати за цивилизацията.

Въпреки че огънят и електричеството са две различни неща, те работят заедно. Огънят е резултат от химическа реакция, докато електричеството е резултат от движение на заредени частици. Ако електрическият ток произведе достатъчно топлина, за да започне процеса на горене, тогава се създава огън. Използвайки огъня човечеството в крайна сметка успя да се върне назад и да впрегне силата, която създаде огъня на първо място: електричеството. Това доведе до изобретяването на батерии, които използват електричество за захранване на електрониката. Чрез комбиниране на батериите и техните електрически токове с електрическата крушка се роди фенерчето.

Огънят е може би най-великото откритие, направено някога от човека, с изключение на езика.

– Чарлз Дарвин, известен натуралист и автор на „Произходът на видовете“

Защо се нуждаем от фенери?

Накратко имаме нужда от фенерите, защото не можем да виждаме толкова добре на тъмно и нека си признаем, прекъсвания на тока се случват. Важно е да имате фенер на себе си или близо до вас през цялото време. Това е така, защото извънредните ситуации не са предвидими и никога няма да разберете кога фенера ще ви е необходимо.

За да бъде ясно, под фенерчета имаме предвид истински фенери. Знаем, че мобилните телефони вече са оборудвани с фенерчета в тях, но в истински спешен случай вашият мобилен телефон трябва да се използва за комуникация, а не като основен източник на светлина. Например, ако шофирате през нощта и спукате гума, по-добре е да използвате телефона си, за да се обадите на 112, а не да си светите с него, за да смените гумата си.

Без фенерчета някои задачи не биха били възможни. Електротехници, полицаи, пожарникари, механици и много други разчитат на фенерите, за да си свършат работата. Представете си, ако полицейските служители можеха да помагат на хората само през деня.

Освен за спешни случаи и определени работни места, фенерите са необходими за нощни приключения или лична сигурност. Някои хора се страхуват от тъмното и може да се нуждаят от мини фенерче или ключодържател с фенерче, за да се чувстват в безопасност. От друга страна, за тези, които са нощни сови или обичат да къмпингуват са им необходими къмпинг фенери.

Ясно и просто, всеки има нужда от фенер! Те са необходими за много спешни случаи, много професии ги изискват и са от съществено значение, когато трябва да видите в тъмното. Всяко домакинство трябва да има поне един фенер, но притежаването на екстри към него никога няма да бъде обезкуражено.

Полезни връзки

Физически и онлайн магазин за лед фенери в София – кликнете тук

На този линк можете да намерите различни модели акумулаторни лед фенери, къмпинг фенери, фенери с електрошок и други варианти за различни приложения – кликнете тук

Тук можете да разгледате другите ни статии – Блог

Вашият коментар