Какво представлява сладкарската кухненска мини газова горелка

Плашите ли се, когато погледнете кухненската си газова горелка? Вие сте от типа, които използват домашната мини горелка само за приготвяне на крем брюле? Или може би сте от хората, които се взират в кухненската горелка в местния магазин, но не смеят да я закупят, защото не знаят какво да правят с нея? Не сте единствените. Освен ако не сте професионален готвач, елегантните кухненски инструменти могат да бъдат смущаващи, но кухненската горелка може да ви помогне да изведете ястията си на следващото ниво на изтънченост.

Противно на общоприетото схващане, мини газовата горелка не е запазена само за професионалисти. Когато приготвяте вашите ястия, употребите на кухненската горелка са неограничени. Можете да вземете кулинарната горелка, за да приготвите различни ястия, които могат да подобрят изживяването при хранене за вас и вашите близки.

Има много начини, по които можете да използвате кухненска горелка, включително запичане на захар, карамелизиране, топене на сирене и кашкавал върху сандвичи, бургери и др., препичане на галета, за суши, сладкиши, печене на зеленчуци, доизпичане на месо за по-хубава коричка или за случаи, когато ще ви трябва силен огън като за запалване на въглени за барбекю, наргиле, пури, запояване, разтапяне за направата на бижута, размразяване на замръзнали повръхностни през зимата, разпалване на огън за туризъм и къмпинг, планина и още много други неща.

Сладкарска кухненска газова горелка

Технически спецификации на газовата горелка

Сладкарските газови горелки се предлагат в много различни форми и функции. Намирането на подходящия за вас може да бъде обезсърчаваща задача, ако не сте сигурни какво да гледате или защо може да имате нужда от такава.

Кухненските горелки могат да бъдат закупени на много места и цените им варират от 14лв за до 160лв за професионалени газови горелки.

Най-важните неща, който трябва да обърнете внимание при закупуването на кухненска газова горелка са:

 • Големината на горелката
 • Големина на пълнителя
 • Материал на изработване (пластмаса, метал и тн.)
 • Заключващ механизъм, който ви помага да не държите постоянно копчето натистнато
 • Как се регулира пламъка на горелката. По-хубавите модели имат копче, което се върти и можете да регулирате пламъка. Така можете да за секунди да увеличавате или намалите пламъка. При най-евтините горелки, за да регулирате пламъка трябва да обърнете запалката и с отвертка да контролирате големината на пламъка.
 • Прозорче за показване на количеството газ
 • Основата на горелката и дали има поставка, за да можете да я поставите на маса или друга права повръхност
Домашна газова горелка

3 креативни приложения за използването на кухненската газова горелка

Повечето хора приемат, че домашната газова горелка е продукт за еднократна употреба, което не е вярно. След като се сдобиете с този инструмент за кулинарни чудеса, ще се чудите какъв е бил живота ви в кухнята, преди да купите кухненска горелка. И така, какво можете да направите с нея?

Можете да го използвате за приготвяне на крем брюле

Ако имате кухненска горелка, знаете, че тя е идеалният инструмент за приготвяне на крем брюле. Сладкарската горелка е може би единственият инструмент, който може бързо да превърне едно скромно ястие в петзвезден кулинарен деликатес. Например, ако сте приготвили ястие с крем и слой захар отгоре, можете да подсилите ястието, като карамелизирате захарта с кухненска горелка.

За да получите продукт, който може да накара вкусовите ви рецептори да пеят, движете кухненската горелка напред-назад върху ястието, докато захарта се разтопи и препеченият слой отгоре се превърне в кремообразна наслада.

Газова горелка за крем брюле

Полезно е при запичане на месо

Когато вашата пържола излезе без златисто-кафявия хрупкав слой, при който устата ви отделя слюнка, можете да използвате кухненска горелка, за да усъвършенствате месото си. Уверете се, че месото ви е добре сготвено, преди да работите с кухненската горелка напред-назад върху месото, за да получите сочна кафява коричка.

Газова горелка за барбекю

Печени зеленчуци и плодове

Защо да готвите зеленчуци в тиган, когато можете да ги приготвите на открит огън? Готвенето на зеленчуци с кухненска горелка е забавно и им придава уникален опушен вкус, който може да дойде само от открит огън.

Можете също така да запалите плодовете си, за да приготвите бързи деликатеси, идеални за закуска, когато бързате. Прокарайте кухненската горелка върху банан, праскова или плод по избор, за да карамелизирате естествените им захари и сте готови.

Мощна газова горелка

Безопасна ли е употребата на кухненската газова горелка?

Да, кухненската горелка е напълно безопасна. Използването на домашна мини горелка за затопляне на вашата храна е безпроблемно изживяване, стига да обърнете внимание на безопасността и опасностите от пожар. Моля, имайте предвид обаче, че при много кухненски газови горелки размерът на пламъка може да варира. Уверете се в положението на запалването, преди да го включите. Други съвети за безопастност са да не я оставяте на слънце или да я пазите от изпускане, защото горелката е пълна с газ под налягане.

Трябва ли да си купите такъв?

Жадувате ли крем брюле? Мразите ли да използвате фурната си за прости неща като топене на сирене или препичане на ядки?

Стойността им започва от разумни и евтини цени, особено ако не я използвате всеки ден или ако започнете да я употребявате, можете лесно да си закупите дори професионален модел, ако това работи по-добре за вас.

Има толкова много неща, за които можете да я използвате за една седмица. Те са идеални за приготвяне на зеленчуци за супи или яхнии и за придаване на професионално завършен вид на вашите ястия. Може също да се използва за приложения извън кухнята като запалване на камина, барбекю, наргиле, запояване, разтапяне за направата на бижута, размразяване на ключалки през зимата, запалване на огън за туризъм и къмпинг, планина и още много други неща.

Мини газова горелка

Упътване за използване на запалка или газова горелка:

При пълнене внимавайте за следното:

 • Преди пълнене първо се уверете, че наоколо няма искри или огън.
 • Дръжте запалката в ръцете си обърната наопаки и използвайте оригинален пълнител с пропанбутан с налягане 3.6 – 4.2 като положите тръбичките му в отвора за пълнене. След няколко подходящи натиска запалката е пълна.
 • Преди използване и след пълнене изчакайте малко и си измийте ръцете.

Настройване на пламъка:

 • При запалките или горелките, който нямат копче за регулиране на пламъка, използвайте подходяща отвертка или друг инструмент за нагласяне на регулатора на височината на пламъка на дъното на запаката.
 • За увеличаване на височината на пламъка завъртете в посока „+“, а за намаляне в посока „-“. При всяко завиване на ъгълът не бива да бъде повече от 60 градуса, в противен случай може да предизвика подпалване.
 • Най-подходяща височина на пламъка: при обикновените запалки е 2.5 – 3.0 см, а при противовятърните 2.0 – 2.5см
Професионална газова горелка

Предупреждение:

 • В запалката има високозапалим газ под налягане, забранено е предоставянето на деца за игра.
 • Ползвайте далеч от собственото си лице и дрехи, като и на други хора.
 • След използване се уверете, че пламъкът е напълно изгаснал.

Забележка:

 • Не дръжте запалена повече от 30 секунди, това може да направи запалката издръжлива по-дълго.
 • Горивният газ бутан не е включен в запалката поради съображения за безопасност.
 • Дръжте далеч от деца.
 • Пазете от зона с висока температура.
 • Пазете далеч от лицето и дрехите по време на употреба.
 • Избягвайте продължително излагане на пряка слънчева светлина
Запалка мини газова горелка

Полезни връзки

Физически и онлайн магазин за кухненски газови горелки в София – кликнете тук

На този линк можете да намерите различни модели сладкарски мини горелки – кликнете тук

Тук можете да разгледате другите ни статии – Блог

1 мнение за “Какво представлява сладкарската кухненска мини газова горелка”

Вашият коментар