Как да си изберем увеличителна ръчна лупа

За да изберете правилната ръчна лупа за четене или работа, трябва да си отговорите на няколко въпроса:

  1. Oпределете за какво ще я използвате;
  2. Kакви инструменти ще използвате при работата с нея и от какво разстояние искате да гледате;
  3. Къде ще я използвате и дали ще имате нужда от допълнително осветление, защото повечето лупи в днешно време имат вградено лед осветление, което подпомага виждането;
  4. Определете размера и характера на обекта;
  5. Анализирайте повърхностния характер на обекта.

Важни характеристики на лупите

Брой елементи

Единичните лещи са достатъчни за малки увеличения. При голямо увеличение се изискват два или повече елемента на лещата, за да подобри разделителната способност.

Работно разстояние

Разстоянието от лупата до разглеждания обект е работното разстояние. Това разстояние е важно съображение по отношение на вида работа, която трябва да се извършва под лупата. Ако работата ви изисква използването на инструменти, лупа с голямо работно разстояние ще позволи достатъчно място както за използване на инструментите, така и за удобно разглеждане на обекта. Лупите с малко работно разстояние и по-голямо увеличение са предпочитани за работа отблизо.

Полезрение

Зрителното поле е площта, която се вижда през лупата. С увеличаване на мощността диаметърът на лещата и зрителното поле намаляват. При 5 мощност (5X), зрителното поле е около 31mm. При 10 мощност (10X) е около 12.7mm. Обикновено е най-добре да използвате малко увеличение за гледане на по-големи повърхности и голямо увеличение за малки площи.

Облекчаване на очите

Максималното разстояние, което окото може да бъде от лупата и все пак осигурява пълно зрително поле. Колкото по-малко е увеличението, толкова от по-далеч ще можете да гледате и по-малко ще си натоварвате очите.

Покритие

Повърхностите на лещите, покрити със специални антирефлексни покрития, ще намалят загубата на светлина и са особено полезни за приложения с малко осветени пространства.

Увеличение

Приема се, че около 25.4см е най-близкото разстояние, което човешкото око може да фокусира за удобно виждане. Обект само на 2.54см от окото ви би бил 10 пъти по-голям, но извън фокус. Функцията на лупата е да помага на окото ви да фокусира по-близо. Тъй като леща с фокусно разстояние 2.54см намалява ясното зрение до 2.54см от окото, обект на това разстояние се вижда ясно и изглежда 10 пъти по-близо, отколкото когато се гледа от 25.4см разстояние. Такава лупа обикновено се нарича 10X или 10 мощност.

Действителната сила на увеличение ще варира малко в зависимост от работното разстояние, разстоянието между очите и характеристиките на окото на наблюдателя.

Диаметър на лупата или по-голямо увеличение

Перфектната лупа би била лека, би имала голям диаметър, би осигурявала широка зрителна зона и би предлагала голямо увеличение без изкривявания. Въпреки това включването на всички тези функции в едно устройство е оптически невъзможно.

Увеличителната сила на лещата зависи от нейното фокусно разстояние (fl). Фокусното разстояние, от своя страна, зависи от кривината на лещата: колкото по-голяма е кривината, толкова по-късо е фокусното разстояние и по-голяма е мощността. При дизайна на обикновена евтина лупа, диаметърът на лещата обикновено намалява с увеличаване на кривината, за да осигури по-висока мощност. Обратно, тъй като кривината се намалява, за да се намали мощността, диаметърът обикновено се увеличава с последващо увеличение на зрителната площ. В допълнение, изкривяването обикновено се увеличава с увеличаване на кривината. По този начин лупата с голям диаметър обикновено предлага повече зрителна площ и по-малко мощност. Така че както широкото зрително поле, така и голямо увеличение не могат да бъдат включени в един дизайн без сложни, тежки и скъпи лещи.

Избор на увеличение и зрително поле

Примери за вижданата площ, използвайки следните мощности на увеличение:

6X
9X
12X
20X

Основни увеличаващи оптични системи

Единична леща:

Обикновената леща е единична положителна леща. Простите лещи са задоволителни за работа, която изисква само лупи с малко увеличение, като лупи за четене с 2X или 3X. Обикновените лупи за лещи изкривяват цвета по външните ръбове на изображението и по този начин губят острота.

Двойна леща:

Дублетната леща е съставена от две прости лещи, използвани във връзка една с друга, но не закрепени заедно. Дублетът създава изображение с по-добро качество, тъй като коригира част от изкривяването на цвета на външното изображение.

Ахромат:

Ахроматът е положителна проста леща, която е свързана към отрицателна проста леща. Основното предимство е, че работи добре при големи увеличения. Повечето висококачествени лупи използват ахромати, за да премахнат цветните ресни по ръба на обектите.

Триплет:

Свързването на три лещи заедно произвежда триплетна леща. Триплетите произвеждат изображение с по-добро качество и дават малко или никакво изкривяване на изображението. Те се използват най-добре за задачи, които изискват голяма прецизност при високи нива на увеличение.

Качество на лупата

Колко харчите за лупа трябва да се определя от приложението, за което ще се използва. Купуването на най-евтината лупа може да доведе до незадоволителни и разочароващи резултати. Всяка лупа, която купувате трябва да бъде инструмент, който да отговаря на строгостта на средата, в която ще се използва. Освен това може да е неразумно да се очаква една и съща лупа да удовлетвори изискванията на няколко функции.

В нашият физически и онлайн магазин можете да намерите различни модели настолни, ръчни или лупи за глава с лед осветление и различни увеличения – https://bestsellbg.com/products/nastolni-lupi-lupa-za-glava-ruchni-lupi-mikroskopi.html

Тук можете да разгледате другите ни статии – https://blog.bestsellbg.com/blog/

3 мнения за “Как да си изберем увеличителна ръчна лупа”

  1. Благодаря за толкова разбираемото обяснение по една не толкова лесна тема! Даже за човек като мене, който отдавна е забравил ученото по физика, всичко е ясно.

    Отговор

Вашият коментар