Как да си изберем бинокъл и какво означават числата върху него

Преди да си купите бинокъл или монокъл за лов, риболов, туризъм, театър, опера, къмпинг, астрономия, наблюдение на птици или други животни, от решаващо значение е да разберете какво означават числата върху биноклите и моноклите. Тези номера ви предоставят широк спектър от информация за бинокъла, като всичко това ще ви помогне да закупите подходящ за вас бинокъл. Нека разгледаме тези числа по-подробно.

Какво означават увеличаващите числа върху бинокъла?

Увеличаващото число на бинокъла се изразява като част от комбинация от две цифри, например 8×40 или 10×25. Първата фигура (8x, 10x) се отнася до силата на увеличението. Биноклите с 8-кратно увеличение ще направят обектите да се появяват 8 пъти по-близо отколкото са. Колкото по-голям е броят, толкова по-близки предмети ще се показват през лещите. Екстремните увеличения (12 пъти и повече) затрудняват поддържането на стабилно изображение, освен ако бинокълът не е стабилизиран върху твърд обект като статив, маса или стена. Възможно е да попаднете и на бинокъл, който има регулируемо увеличение.

Когато видите множество цифри преди знака „x“ като  например 12-36×70, имате бинокъл или монокъл, който има променливо увеличение. Можете да регулирате увеличението от първото число до второто число. В нашия пример 12-36×70 можете да видите обекта от 12 пъти по близо до 36 пъти, като просто преместите лоста за мащабиране. В този случай ще можете да регулирате плавно приближаването или отдалечаването и така да избере увеличението, което ви трябва между тези две числа.

Разбирането на правилните настройки за увеличение ще ви помогне да изберете компактен бинокъл от висок клас. Трябва да имате предвид, че колкото по-голямо е увеличението, толкова повече зрителното поле ще намалее. Ако няма да използвате бинокъла или монокъла за професионални цели, а примерно за наблюдение на животни, риболов, лов, туризъм, море, планина или гледане на спортни събития, увеличение до 10 пъти ще бъде страхотен избор за вас.

Големина на лещите на обектива (бленда)

Числото след мощността на увеличението се нарича размер на обектива, наричан още бленда. Терминът бленда показва „отваряне на обектива“.

Това е критично число, защото показва колко светлина могат да съберат лещите. Бинокълът 10×50 ще има 50mm размер на обектива, 8×40 ще има 40mm размер на обектива и тн. Размерът на обективните лещи също влияе на физическия на размер бинокъла. Големите обективни лещи ще направят корпуса на бинокъла по-голям. Дори и производителите да използват различни материали за корпуса теглото на бинокъла определено ще нараства с големината на предната леща.

Тук идва и голяма уловка, защото трябва да имаме предвид, че колкото по-големи лещи има бинокълът, толкова повече ще тежи. Но трябва да имате предвид също и че колкото по-голям е размерът на обектива, толкова по-ярки изображения ще видите, благодарение на повечето светлина събрана през обектива. Тази способност ще е важна за вас, ако искате да гледате нощно небе или при други условия на слаба светлина.

Разбиране на ъгъла на гледане

Зрителният ъгъл върви ръка за ръка със зрителното поле, защото те се отнасят за почти едно и също нещо. Ще ги обсъдим отделно, за да избегнем объркване и ще ви покажем как да конвертирате едното в другото, ако е необходимо.

Зрителен ъгъл

Той винаги се изразява в градуси. Колкото по-голямо е числото, толкова по-широка област ще можете да видите. Всичко над 6 градуса може да се счита за добър зрителен ъгъл.
Ако видите наистина високо градусно число, например 72 градуса, производителят може да използва действителния зрителен ъгъл. Това число се достига просто чрез умножаване на зрителния ъгъл със стойността на увеличение на бинокъла.
Например: бинокъл 10×50 със зрителен ъгъл 7,2 градуса ще има 72 градуса действителен зрителен ъгъл (получава се като увеличение 7,2×10).

Зрително поле

Зрителното поле не се изразява в градуси, а във фута на 1000 ярда или метри на 1000 метра.
Този специфичен аспект се изразява чрез използване на футове или метри, видими на разстояние от 1000 метра или ярда. Ловците на елени или глигани копнеят за широко зрително поле, така че да имат по-голям шанс да забележат целта. Бинокъл с тясно зрително поле изисква от потребителя да движи бонокъла повече, което би коствало на ловеца забелязването на животното. И така правилното равновесие между зрителното поле и увеличението е всичко, което искате.

Отново по-голямото число просто означава, че ще имате по-широк хоризонтален изглед през лещите. Обикновено можете да считате зрителното поле от около 300 до 375 фута като подходящо. Не забравяйте обаче, че колкото по-голямо е вашето увеличение, толкова по-малко е вашето зрително поле поради приближаването на обекта.

Облекчаване на очите

Облекчаването на очите на бинокъла е важно само ако носите очила. Той ви казва колко далеч от окуляра могат да бъдат очите ви, докато все още можете да се насладите на пълното зрително поле, което бинокълът предлага. Облекчаването на очите или „разстоянието на изходната зеница“ е разстоянието, на което очите ви трябва да бъдат от очните лещи. То ще осигури оптималното представяне на бинокъла. То също така ще посочи стандартното разстояние за задържане на бинокъла от очите ви, за да получите ясен образ на целия видим изглед. Обхватът на зрителното поле на очите за стандартния бинокъл е от няколко милиметра до 25 милиметра или повече. По-голямото фокусно разстояние на окуляра ще осигури по-голямо облекчение на очите, ако носите очила.
Но повечето бинокли и монокли имат вече възможност за регулиране на диоптера и можете да гледате и без очила.

Затворен фокус

Последната характеристика в тази статия за това как да си изберем бинокъл е близкият фокус. Това число ви казва минималното разстояние, което бинокълът трябва може фокусира. Например близък фокус от 10 метра означава, че можете да постигнете перфектен фокус върху обект, който е на 10 метра до вас.

Бърз контролен списък

Сега вече не трябва да ви плаши въпросът какво означават цифрите върху бинокъла. Нека ви дадем бърз контролен списък, който да ви помогне да запомните най-важните моменти:

  • За гледане на нощно небе или на слаба светлина е важен диаметърът на обектива да бъде по-голям.
  • Ако няма да ви трябва голямо зрително поле и за вас е по-важно бинокълът да е по-малък и по-лек, трябва да си вземете модел с по-малък диаметър на обектива.
  • По-голямо увеличение означава по-малко зрително поле и затова не трябва винаги да избирате бинокъла с най-голямото увеличение.
  • Бинокли с до 10 пъти увеличение са идеални за повечето дейности като лов, риболов, туризъм, театър, опера, къмпинг, астрономия, наблюдение на птици или други животни.
  • Бинокли с увеличени над 12 пъти са за по-професионална работа и изискват да можете да си подпреде бинокъла на статив или друга основа.

Заключение

Вече знаете значението на всички най-важни характеристики и ще можете сами да разберете бинокъл или монокъл с помощта на това ръководство. Дръжте това ръководство на удобно място, когато пазарувате, за да можете да изберете подходящия за вас модел. Успех при закупуването на перфектния бинокъл за вашите нужди!

Полезни връзки

Физически и онлайн магазин за бинокли в София – кликнете тук

На този линк можете да намерите различни модели бинокли – кликнете тук

Тук можете да разгледате другите ни статии – Блог

1 мнение за “Как да си изберем бинокъл и какво означават числата върху него”

  1. Материалът по-горе е много полезен, защото кратко и ясно на достъпен език обяснява надписите върху биноклите, какво означават и как да си изберем бинокъл в зависимост от предназначението му. Единствено авторът може би е добре да спомене повече за просветляването на оптичните елементи на бинокъла и по-специално на обективите и окулярите (които са видими) и как се отразява то на контраста, цветовия оттенък и рязкостта на изображението. Също не е зле да се спомене и за различните видове призми, които се използват в биноклите, като физическа форма и качество на стъклата.

    Отговор

Вашият коментар